Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Vertigo Fizyoterapisi

Baş Dönmesi ve Vertigo Fizyoterapisi: Dengenizi Geri Kazanın

Vertigo (baş dönmesi) nedir?

Vertigo, kişinin kendisinin veya çevresindeki nesnelerin dönüyormuş gibi hissettirdiği bir baş dönmesi ve denge bozukluğu hastalığıdır. Ani hareketler esnasında, eğilirken, kalkarken, uzanırken kişi baş dönmesi yaşar. Ayrıca;  mide bulantısı, kusma, sallanma ve sersemlik hissi gibi semptomlar da görülür. Danışanlarda denge bozukluğuna bağlı hareket korkusu gelişir. Kulakta basınç hissi, çınlama ve görme bozuklukları gibi durumlar da görülebilir.

Vertigo (baş dönmesi) sebepleri nelerdir?

Vertigo, baş dönmesi şikayetleri; nörolojik faktörlere, denge organlarındaki problemlere, psikolojik faktörlere, deprem vb. travmatik olaylara bağlı olarak gelişebilir. Nörolojik faktörler:  Beyin ve beyin sapı gibi merkezi sinir sistemine bağlı faktörlerdir. İnme, tümör gibi durumlarda, MS’te atak sonrasında kişide baş dönmesi, denge bozukluğu, görmede bulanıklık olabilir. İç kulak ve denge organlarına bağlı faktörler: dengeyi sağlayan vestibüler sisteme ait sinirler ve iç kulaktaki işitme organlardaki patolojilerden dolayı baş dönmesi, denge bozukluğu, görmede bulanıklık görülebilir. Sinir hasarı gibi problemler, denge organlarından kaynaklı sorunlar sebep olabilir. Psikolojik ve travmatik durumlara bağlı faktörler: geçirilmiş kazalar, deprem vs. gibi psikolojik ve travmatik faktörlere bağlı kişilerde baş dönmesi, hareket korkusu ve denge problemi şikayetleri oluşabilir.

Fizyoterapide vestibüler sistem (vertigo) Fizyoterapisi nedir?

Baş hareketlerine bağlı baş dönmesini azaltmak, denge bozukluklarını iyileştirmek, görmede bulanıklık ve hareket korkusu gibi rahatsızlıkları olan kişilerde semptomların azaltılması için uygulanan manevralardan, bakış takibi, bakış stabilizasyonu gibi görsel sisteme yönelik egzersizlerinden ve denge egzersizlerinden oluşan Fizyoterapi programıdır.

Fizyoterapide vestibüler sistem (vertigo) Fizyoterapinin amacı nedir?

Fizyoterapide vestibüler sistem Fizyoterapi; denge organlarına, nörolojik rahatsızlıklara bağlı baş dönmesi, vertigo, sersemlik hissi gibi çeşitli semptomları rahatlatmak, kişinin denge problemlerini azaltmak ve günlük aktiviteler sırasında hareket korkusunu önlemek, görmede bulanıklığı azaltmak ve bakış stabilizasyonunu sağlamak, migren gibi durumlarda gelişen ışık, ses gibi dış faktörlere, tetikleyicilere bağlı hassasiyeti azaltmak için uygulanır.

Fizyoterapide Vestibüler sistem (vertigo) Fizyoterapisi nasıl yapılır?

Fizyoterapide Vestibüler sistem Fizyoterapide uygulamalar ve egzersizler kişiden kişiye semptomlara bağlı değişkenlik gösterir. Danışanların ne zaman, ne sıklıkta baş dönmesi yaşadığı ve ek olarak hangi semptomları hissettiği detaylı bir şekilde analiz edilir, sorgulanır. Kişiye özel Fizyoterapi ve egzersiz programı oluşturulur. Ayrıca danışanların şikayetlerine yönelik günlük yaşamında neler yapmaları, nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda bilgilendirme yapılır. Danışanlar belirli aralıklarla takip edilerek egzersiz ve Fizyoterapi programları düzenlenir.

Fizyoterapide vestibüler sistem (vertigo) Fizyoterapi kimlere uygulanır?

Vertigo, baş hareketleriyle baş dönmesi, sersemlik hissi yaşayanlara,
  • Deniz ve araba tutması gibi rahatsızlığı bulunan kişilere,
  • Mide bulantısı, baş hareketleri esnasında bulanık görme,
  • Denge bozukluğu ve sık düşme gibi şikayetlere bağlı hareket korkusu yaşayan kişilere uygulanır.
Vestibüler hipofonksiyon, benign paroksismal pozisyonel vertigo (bppv),vestibüler migren, fonksiyonel vertigo, meniere hastalığı, vestibüler nörit gibi kbb alanında uzman doktorlar tarafında tanı almış danışanlara uygulamalar yapılır.

Fizyoterapide vestibüler sistem Fizyoterapisinin Yararları nelerdir?

  • Baş dönmesini azaltmak
  • Dengeyi iyileştirmek
  • Hareket korkusunu azaltmak
  • Düşmeyi önlemek
  • Baş hareketlerine bağlı görmeyi iyileştirmek
  • Bakış stabilizasyonunu, bakış takibini sağlamak
  • Dış uyaranlara ve tetikleyicilere karşı (ışık, ses, farklı mekanlar gibi) hassasiyeti azaltmak
  • Günlük yaşam aktivitelerinde hareketi kolaylaştırmak ve kişinin kendine güvenini sağlamak için fizyoterapide vestibüler fizyoterapisi uygulanır.

Fizyoterapistimiz Egzersiz ve Danışmanlık Merkezi

Hemen bizimle iletişime geçerek daha detaylı bilgi alabilir ve ücretsiz değerlendirme seansı için randevu oluşturabilirsiniz.
Pazartesi-Cumartesi; 08:00-20.00
0506 863 68 50
Yukarı